Gospodynie z Piasku na III Powiatowym Konkursie Kulinarnym „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej".
- Utworzono: niedziela, 28, październik 2018 18:50
11 października Wola była kulinarną stolicą powiatu pszczyńskiego! W tamtejszym Domu Kultury odbył się III Powiatowy Konkurs Kulinarny „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej". Kapusta pod różnymi postaciami, a także wyroby ze spiżarni śląskiej gospodyni była głównym tematem konkursu. W konkursie wśród siedmiu zespołów ze wszystkich gmin powiatu pszczyńskiego było KGW z Piasku. Na naszym pięknie udekorowanym stole było można spróbować : pierogi z grzybami i kapustą kiszoną, kapuśniaczki, bułki z jabłkami, kołocz z śliwkami, ciaper kapusta, mięso w słojach, sałatka z ogórków, pikle, swojskie wędliny, papryka konserwowa, ogórki konserwowe, chleb z smalcem.
Gospodynie zdobyły wyróżnienie i otrzymały warnik do wody. Zarząd KGW dziękuje członkom, którzy zaangażowali się w przygotowanie konkursu.
Małgorzata Anderko
Przewodnicząca Zespołu Regionalnego Pioskowianie i KGW w Piasku
Więcej na temat konkursu na stronie miedzna.pl
Foto. P. Komraus, pszczynska.pl
11 października Wola była kulinarną stolicą powiatu pszczyńskiego! W tamtejszym Domu Kultury odbył się III Powiatowy Konkurs Kulinarny „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej". Kapusta pod różnymi postaciami, a także wyroby ze spiżarni śląskiej gospodyni była głównym tematem konkursu. W konkursie wśród siedmiu zespołów ze wszystkich gmin powiatu pszczyńskiego było KGW z Piasku. Na naszym pięknie udekorowanym stole było można spróbować : pierogi z grzybami i kapustą kiszoną, kapuśniaczki, bułki z jabłkami, kołocz z śliwkami, ciaper kapusta, mięso w słojach, sałatka z ogórków, pikle, swojskie wędliny, papryka konserwowa, ogórki konserwowe, chleb z smalcem. Gospodynie zdobyły wyróżnienie
i otrzymały warnik do wody. Zarząd KGW dziękuje członkom, którzy zaangażowali się w przygotowanie konkursu.
Małgorzata Anderko
Przewodnicząca Zespołu Regionalnego Pioskowianie i KGW w Piasku